Рицинова олія для схуднення може нести небезпеку

Рицинова (касторове) олія, яуа через її швидкий проносний ефект фашисти в Італії колись використовували як покарання, сьогодні в TikTok стало новим трендом у боротьбі із зайвою вагою. Для схуднення її рекомендують не лише пити, та й втирати в шкіру живота. Популярні блогери наливають олію собі на пупок, обертають навколо тулуба змочені в рицині рушники і стверджують, що такі процедури здатні розтопити жир. Чи можна бездумно повторювати ці дії? Ні!

Корисні властивості рицинової олії

Касторову олію, або як кажуть в народі касторку, виготовляють ​​з бобів рицини (Ricinus communis). Вона містить високий рівень рицинолевої кислоти, що надає їй маси корисних властивостей. Згадки про використання її як ліки містяться в давньоєгипетському медичному тексті під назвою «Папірус Еберса» (1550 р. до н. е.). Цю речовину використовували як проносний засіб та ліки від різних шкірних захворювань. Кажуть, що Клеопатра робила з нею маски для волосся та змащувала касторкою очі, щоб зробити білки білішими. В народній медицині її використовували для полегшення болю в суглобах і при менструації, а також як засіб для стимуляції пологів

Сьогодні в деяких країнах це схвалений безрецептурний засіб від короткочасних запорів, його приймають для очищення кишківника перед медичним оглядом. Рицинова олія входить до складу кремів для шкіри, кондиціонерів для волосся, губної помади та інших косметичних продуктів.

Проте, попри всі переваги касторової олії, вона ніяк не розтопить жир живота, а при неправильному використанні може привести до тяжких наслідків.

Потенційні небезпеки рицинової олії

Основними побічними ефектами вживання олії є спазми в животі, блювота, здуття живота і запаморочення. До всього можуть розвинутися:

  1. Передозування. Навіть невелике передозування касторкою може призвести до серйозних проблем зі шлунково-кишковим трактом, включаючи сильну діарею, зневоднення та збій електролітного дисбалансу.
  2. Алергічні реакції. У деяких людей приймання усередину, як і нанесення на шкіру, дає алергічну реакцію організму. Прояви бувають самими різними — від свербіння та невеличких висипань до анафілактичного шоку.
  3. Передчасні пологи, пов’язані зі здатністю викликати скорочення матки.
  4. Подразнення, дерматит або сухості шкіри – виникають при тривалому застосуванні.

Уникати прийому касторової олії мають і вразливі категорії людей: хворі на печінкову та ниркову недостатність, вагітні або жінки, які годують грудьми, люди похилого віку. Не можна застосовувати касторку людям з захворюваннями кишківника, апендицитом, шлунково-кишковою непрохідністю, перфорацією стінок кишківника чи шлунку.

 Як зробити використання рицинової олії безпечним

Щоб зменшити ризик виникнення небезпечних наслідків при використанні олії:

  1. Зазделегідь проконсультуйтеся з лікарем.
  2. Якщо ви вперше наносите олію чи косметичні засоби з нею на шкіру, зробіть це на маленькій ділянці. Якщо через 24 години прояви алергічної реакції відсутні, вважаэться, що продукт можна безпечно наносити на більшу ділянку тіла.
  3. Суворо дотримуйтесь рекомендованих дозувань і не перевищуйте їх.
  4. Купуйте рицинову олію тільки у надійних виробників і переконайтеся, що вона пройшла належну обробку для видалення токсальбумін рицину – дуже отруйної речовини, що міститься у самій рослині.
  5. Не використовуйте рицинову олію тривалий час без перерви, особливо для внутрішнього прийому.

У разі виникнення будь-яких побічних ефектів негайно припиніть використання і зверніться до лікаря. Пам’ятайте, що існують більш безпечніші та ефективніші засоби для схуднення. Тим паче, що натирання живота касторовою олією ніколи не зробить вас стрункіше, а ось неприємностей може збільшити.

 

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також