Броколі та капуста — природний спосіб зниження артеріального тиску

У рандомізованому контрольованому перехресному дослідженні вчені з австралійського Університету Едіт Коуен (ECU) виявили, що щоденне споживання чотирьох порцій овочів із сімейства хрестоцвітих призвело до значного зниження артеріального тиску. Чого не сталося з людьми, які вживали чотири порції інших овочів, у тому числі кабачків, моркви, картоплі, батата і гарбуза. Результати дослідження опубліковано в BMC Medicine .

Гіпертонія, або високий кров’яний тиск, є основним фактором ризику серцево-судинних захворювань . Раніше було доказано, що глюкозинолати, які містяться майже виключно в хрестоцвітих овочах, знижують артеріальний тиск у тварин, але доказів щодо людей було недостатньо. Для зниження ризику серцево-судинних захворювань лікарі рекомендують збільшення споживання овочів.

У новітньому дослідженні брали участь 18 австралійців, середній вік яких становив 68 років. Середні показники систолічного (верхнього) тиску у них становили 135,9 ± 10,0 мм рт. ст., діастолічного (нижнього) – 76,4 ± 7,9 мм рт. Двоє людей до та під час експерименту приймали ліки для зниження тиску.

Всі учасники протягом двох тижнів щодня на обід та вечерю отримували приблизно 300 г хрестоцвітих овочів у вигляді супу, 2 тижні харчувалися своєю звичною їжею, а наступні 2 тижні споживали супи з такою самою кількістю коренеплодів та кабачків. Основна дієта та спосіб життя залишалися незмінними протягом усього часу, тобто ці фактори не могли впливати на результат.

Артеріальний тиск учасників вимірювався безперервно протягом 24 годин до та після двох двотижневих періодів втручання. дослідження показало, що у людей, які харчувалися хрестоцвітими овочами, спостерігалося зниження артеріального тиску на 25 мм рт.ст. що знижує ризик серцевого нападу або інсульту приблизно на 5%.

 

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також