Як підготувати організм до холодів: поради лікаря

Осіннє зниження температури, скорочення тривалості дня і часті зміни погоди роблять організм більш уразливим до вірусів та бактерій. Щоб людина могла ефективно протистояти їхній загрозі, підготовку імунної системи до холодів потрібно розпочати ще з літа.

Для цього:

  • Приділіть увагу правильному харчуванню. Включайте в своє меню цитрусові, ківі, броколі, шпинат — природні джерела вітаміну С. Пам’ятайте, що восени та взимку падає рівень вітаміну Д, тому обов’язково їжте жирну рибу, гриби, яйця. Сприяють покращенню імунітету такі мікроелементи, як цинк та селен. Багато цинку в насіннях гарбуза, горіхах, м’ясі, а селену — в морепродуктах, горіхах, яйцях.
  • Підтримуйте фізичну активність. Ходьба, йога, плавання або їзда на велосипеді, стимулюють кровообіг і сприяють покращенню обміну речовин. Це дозволяє організму краще боротися з інфекціями.
  • Створіть комфортні умови для сну: підтримуйте прохолодну температуру в кімнаті, уникайте гаджетів перед сном і намагайтеся дотримуватися стабільного графіку.
  • Пийте достатню кількість води і намагайтеся зволожувати повітря в приміщенні за допомогою спеціальних приладів або відкритих ємностей з водою. Сухе повітря може знизити функції слизові оболонки дихальних шляхів і зробити її вразливішими до інфекцій.
  • Контролюйте рівень стресу. Впровадьте в повсякденне життя техніки релаксації: медитацію, глибоке дихання або прості прогулянки на свіжому повітрі. Давайте тілу відпочити і відновитися після напружених буднів. Пам’ятайте, що хронічний стрес негативно впливає на імунну систему, знижуючи її здатність боротися з інфекціями.
  • Приймайте харчові добавки. Якщо з якихось причин неможливо отримати всі необхідні вітаміни та мінерали з їжею, зверніть увагу на імунні добавки. Перед тим, як почати прийом вітамінів чи БАДів, проконсультуйтеся з лікарем.
  • Зробіть необхідні щеплення. Один із найважливіших кроків підготовки до холодів — вакцинація від грипу та інших респіраторних інфекцій. Вона значно знижує ризик захворювання або ж зменшує важкість симптомів.

Щоб не підчепити гострі респіраторні хвороби, не забувайте також дотримуватись основних гігієнічних правил:

  1. Мийте руки після перебування у громадських місцях.
  2. Уникайте контакту з хворими людьми.
  3. Провітрюйте приміщення, навіть взимку.
  4. У періоди підвищеної захворюваності застосовуйте маски.

Зміцнення імунітету — це постійний процес, він вимагає уваги до свого способу життя, харчування і фізичної активності. Щоб зустріти холодний сезон здоровими та повними сил, впровадьте ці поради в життя вже зараз.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також