Алкоголь: шокуючі цифри та цікаві факти

Щорічно 2 жовтня відзначається Всесвітній день тверезості і боротьби з алкоголізмом. Пропозиція встановити такий день надійшла від Індії у 2008 році під час проведення Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я у Женеві.

А чи знали ви, що:

  1. Археологічні знахідки свідчать, що люди виготовляли та споживали алкоголь понад 9 000 років тому, починаючи з Древньої Месопотамії та Китаю.
  2. За даними ВООЗ, понад 2,3 мільярда людей по всьому світу регулярно вживають алкогольні напої. Це становить близько третини всього населення планети. За даними досліджень, найвищий рівень споживання на душу населення відмічається в Європі. Серед лідерів — країни Східної Європи, такі як Литва, Білорусь, Молдова та Росія.
  3. Щорічно від захворювань, пов’язаних з алкоголем, помирає понад 3 мільйони людей, що складає близько 5% усіх випадків смертей у світі. Близько 13,5% таких смертей припадають на молодь у віці 20–39 років. Залежність від спиртного впливає на всі сфери життя: фізичне здоров’я, сімейні відносини, соціальну інтеграцію та економічний добробут.
  4. 25% усіх смертей на дорогах виникають через нетверезий стан людини.
  5. Алкоголь є однією з головних причин понад 200 різних травм і захворювань, включаючи цироз печінки, рак, серцево-судинні захворювання, а також різні психічні розлади.
  6. Печінка виводить близько однієї стандартної дози спиртного (приблизно 10 мл чистого етанолу) за годину. Ні кава, ні холодний душ не прискорять цей процес.
  7. Дослідження показують, що навіть помірні дози алкоголю можуть тимчасово знижувати функції імунної системи, роблячи організм вразливішим до інфекцій.

Таким чином, регулярне та надмірне вживання алкогольних напоїв несе серйозні наслідки для здоров’я, що впливають на всі системи організму. Воно вам потрібно?

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також