За 6000 доларів — фальшива інвалідність: у Запоріжжі розкрита корупційна схема за участю лікарів

У Запоріжжі викрили масштабну корупційну схему, пов’язану з незаконним оформленням інвалідності за грошову винагороду. У центрі цієї справи опинилися два медики обласного медзакладу, які за 6000 доларів допомагали військовозобов’язаним уникати призову та отримувати фіктивні документи про інвалідність, які дозволяють виїхати за межі України та дають право на пільги.

Як повідомили у Запорізькій обласній поліції, розробкою злочинної схеми займався 68-річний лікар, який має вплив на працівників МСЕК (Медико-соціальної експертної комісії). Зловмисник залучив до своєї діяльності колегу, 55-річного лікаря, який відповідав за оформлення пацієнтів на стаціонарне лікування без їхньої фактичної присутності у лікарні. Усе це супроводжувалося підробленням документів та фальсифікацією висновків про стан здоров’я.

2 жовтня правоохоронці провели масштабну операцію, під час якої здійснили низку обшуків у місцях проживання та роботи підозрюваних лікарів. В результаті було вилучено значну суму грошей: понад 40 000 доларів США, 1250 євро та попри 116 000 гривень. Окрім того, правоохоронці знайшли мобільні телефони, комп’ютерну техніку, чорнові записи та інші докази, які підтверджують злочинну діяльність медичних працівників.

На цей момент обом фігурантам оголошено підозру за ч. 2 ст. 28 (Вчинення злочину групою осіб) та ч. 2 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України. За ці статті передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років.

Наразі триває досудове розслідування, під час якого слідчі збирають додаткові докази для встановлення повного кола осіб, причетних до корупційної схеми. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу для підозрюваних.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також