За організацію схеми ухилення від мобілізації у Запоріжжі судитимуть двох медиків

Поліціянти Запоріжжя передали до суду матеріали кримінальної справи щодо лікаря та його спільниці, колишньої медичної працівниці. Їх звинувачують у хабарництві та організації злочинної схеми, яка допомагала військовозобов’язаним уникати призову на службу через надання неправдивих медичних діагнозів.

За даними слідства, 28-річний лікар забезпечував чоловікам призовного віку фіктивну госпіталізацію до відділення, де він працював. Після цього організовував отримання «потрібного» діагнозу з наступним висновком про непридатність до служби у Збройних Силах України.

Водночас ексмедпрацівниця цієї лікарні грала іншу ключову роль у схемі — вона займалася пошуком потенційних клієнтів. 56-річна жінка знаходила чоловіків, які бажали уникнути мобілізації, і вела переговори щодо деталей та вартості «послуг». У серпні 2024 року її було затримано безпосередньо під час отримання частини суми від одного з клієнтів. Під час обшуку в її квартирі було вилучено медичні документи, бланки, печатки, гроші, документи сторонніх осіб. У ході розслідування обшуки пройшли й за місцем роботи та проживання лікаря. Гроші та інші матеріали, що підтверджують участь підозрюваних у схемі, було вилучено як речові докази.

Лікарю винесена підозра в скоєнні злочини, зумовленого ст. 368 (частина 1) КК України. Йому загрожує позбавлення волі на строк до чотирьох років та позбавлення права займатися певною діяльністю чи обіймати певні посади на строк до трьох років. Його пособниці призначено цілодобовий домашній арешт. Їй інкримінують не лише порушення ст. 368 (частина 1) КК України, а й ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 369-2 Кримінального кодексу України. Вона може сісти за грати на строк до п’яти років.

Проте, відповідно Конституції України, особа вважається невинуватою, доки її вину не буде доведено  судовим вироком. Наразі обидва медики мають право на захист у суді та можуть оскаржити висунуті проти них звинувачення.

 

 

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також