5 причин полюбити авокадо

Авокадо – це не просто смачний, а дуже корисний плід. Через високу кількість корисних мононенасичених жирів, вітамінів та антиоксидантів його часто називають «зеленою оливкою».

Чим же корисний авокадо для здоров’я

Його вживання забезпечує:

  1. Зміцнення серця та судин. Авокадо містить мононенасичені жири, які знижують рівень «поганого» холестерину (LDL) і підвищують рівень «хорошого» (HDL). Це сприяє очищенню судин та зменшує ризик розвитку атеросклерозу, інфаркту та інсульту. До всього фрукт багатий на калій (більше, ніж у бананах!), який допомагає регулювати артеріальний тиск. Ще один складник — фолати. Вони підтримують серцево-судинну систему та запобігають запальним процесам.
  2. Покращення травлення та мікрофлори кишківника. Авокадо – джерело клітковини, яка стимулює роботу кишківника, сприяє регулярному випорожненню та допомагає позбутися токсинів. У 1 плоді міститься до 10 г клітковини – це майже половина добової норми! Крім того, авокадо сприяє росту корисних бактерій у кишківнику, що зміцнює імунітет і покращує засвоєння поживних речовин.
  3. Покращення здоров’я мозку та пам’яті. До всього авокадо зменшує ризик деменції та хвороби Альцгеймера та знижує рівень кортизолу (гормону стресу). Ці ефекти забезпечуються високим вмістом жирних кислот омега-3.
  4. Контроль ваги. Хоча авокадо досить калорійне (≈ 160 ккал на 100 г), жири та клітковина дають довге відчуття ситості, що зменшує бажання їсти солодке та покращує метаболізм.
  5. Здоровий стан шкіри. Фрукт містить велику кількість антиоксидантів, які уповільнюють старіння шкіри. До його складу також входять Вітамін E (запобігає зморшкам і захищає шкіру від сухості) вітамін C – сприяє виробленню колагену, Омега-3 (допомагає позбутися запалень і акне). Чудовий засіб для зволоження шкіри та волосся — олія авокадо.
  6. Здоров’я очей. Захист від ультрафіолету та вікової дегенерації сітківки відбувається внаслідок вмісту таких антиоксидантів як лютеїн та зеаксантин. Введення фрукта в раціон людей старшого віку допомагає запобігти катаракті та втраті зору.
  7. Зміцнення імунітету. Вітаміни A, C, E, B6 та антиоксиданти підвищують здатність імунної системи захистити організм від вірусів і бактерій, прискорюють загоєння ран, покращують стан людини після хвороб.

Особливості вживання

Авокадо можна додавати в салати, смузі, соуси (наприклад, гуакамоле) або їсти просто з ложки! Дуже корисні комбінації цього фрукта з помідорами (збільшується кількість антиоксидантів), яйцем (збільшується вміст білка), лимоном (покращується засвоєння вітамінів).

Хоча авокадо дуже корисне, деколи його вживання протипоказано або має бути обмежено. Особливо обережними мають бути люди із:

  • алергією на латекс (може викликати перехресну реакцію);
  • хронічними захворюваннями печінки (негативний вплив у таких випадках забезпечує високий вміст жирів);
  • надлишком ваги. При наявності ожиріння в раціоні має бути не більше ½ плоду в день.

Для всіх інших людей авокадо – це ідеальний харчовий продукт, який забезпечує здоров’я та довголіття!

 

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також