ТОП-7 продуктів, які допомагають печінці працювати без збоїв

Правильне харчування – один із ключових способів підтримати здоров’я печінки та уникнути таких небезпечних захворювань, як жирова хвороба, гепатит, цироз і навіть рак.

Найбільш цінними при цьому є:

  • Куркума. Ця ароматна спеція містить куркумін, який сприяє очищенню печінки від токсинів та стимулює вироблення жовчі, що покращує травлення. Щоб підтримати здоров’я печінки, додайте щіпку куркуми в чай, супи або салати.
  • Авокадо. Цей фрукт містить глутатіон – потужний антиоксидант, який допомагає нейтралізувати шкідливі речовини та відновити пошкоджені печінкові клітини (гепатоцити). Авокадо знижує рівень «поганого» холестерину та покращує роботу органу.
  • Лимон, апельсини, грейпфрути – усі вони містять вітамін С і антиоксиданти, які сприяють природному очищенню, стимуляції жовчовиділення та захисту клітин від запалення.
  • Жирна риба – джерело омега-3. Лосось, скумбрія, оселедець та інші жирні сорти риби покращують обмін жирів, запобігаючи стеатозу (жирові хвороби печінки), допомагають регулювати рівень холестерину. Фахівці радять їсти жирну рибу хоча б 2-3 рази на тиждень.
  • Часник. Він багатий на сірковмісні сполуки та аліцин — речовини, що регулюють баланс жирів, прискорюють вироблення ферментів, необхідних для детоксикації, пришвидшують виведення важких металів і токсинів. Для максимального ефекту додавайте до своїх страв 1-2 зубчики часнику в день.
  • Волоські горіхи – чудове джерело L-аргініну, вітаміну Е та омега-3, які покращують кровообіг в печінці та допомагають виводити продукти метаболізму.
  • Буряк – природний очисник крові, якій містить бетаїн та антиоксиданти. Вони не лише виконують детоксикаційні функції, а й захищають клітини від окислювального стресу та покращують роботу жовчовивідної системи

Пам’ятайте, що для здоров’я печінки важливо не лише вживати корисні продукти, але й уникати алкоголю, фастфуду, великої кількості цукру та трансжирів.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також