Рослинний білок подовжує життя — результати глобального дослідження
Люди, які частіше вживають нут, горох, тофу та інші продукти з великою кількістю рослинного білка, живуть довше. Про це свідчить масштабне глобальне дослідження, проведене вченими Сіднейського університету (Австралія). Його результати опубліковані у журналі Nature Communications.
Учені проаналізували харчування й тривалість життя населення у 101 країні. Вибірка робилась за період з 1961 по 2018 рік, враховувались економічні й демографічні відмінності. Дані включали кількість виробленої їжі в кожній країні, а також рівні калорій, білків і жирів, доступних для споживання.
Серед країн, що потрапили до вибірки були Австралія, США, Швеція та Аргентина та інші держави, де зазвичай споживають більшу кількість тваринного білка, а також регіони, де більш поширене вживання продуктів рослинного походження (Пакистан, Індонезія тощо).
Споживання великої кількості тваринного білка, особливо обробленого м’яса, давно пов’язане з рядом хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, діабет 2 типу та деякі типи раку. Водночас введення в раціон рослинних білків знижує ризик хронічних захворювань і загальної смертності.
Дослідження показують, що найбільше довгожителів на планеті в Окінаві в Японії, Ікарії в Греції та Ломі Лінда в Каліфорнії — регіонах, де в раціонах людей переважає рослинна їжа.
При цьому вчені з’ясували, що споживання білків і жирів тваринного походження (м’яса, яєць, молочних продуктів) дітьми до 5 років зменшує дитячу смертність. А ось дієта з перевагою рослинного білка у дорослих діє навпаки — сприяє довголіттю. Країни, орієнтовані на рослинне харчування (Індія, Індонезія) демонструють кращі показники тривалості життя, ніж країни з високим рівнем споживання м’яса (США, Австралія).
Тож, хочете жити довше — частіше додавайте до раціону рослинні білки.