Веганська дієта полегшує симптоми менопаузи — дослідження
Перехід на рослинну дієту з вживанням сої допомагає суттєво знизити інтенсивність припливів і зменшити вагу у жінок у постменопаузі. Про це свідчать результати нового дослідження, проведеного Комітетом лікарів за відповідальну медицину. Вони опубліковані в журналі Menopause.
У дослідженні взяли участь 84 жінки, у яких щодня виникало не менше двох помірних або сильних припливів. Учасниць випадковим чином розділили на дві групи: одна дотримувалась веганської дієти з низьким вмістом жиру та щоденним вживанням пів склянки варених соєвих бобів, інша продовжувала звичне харчування. Дослідження тривало 12 тижнів.
У веганській групі сильні припливи знизилися на 92%, у контрольній вони істотно не змінилися. Помірні та сильні припливи зменшилися на 88% у веганській групі, у контрольній – на 34%. Жінки на рослинній дієті втратили в середньому 3,6 кг, тоді як контрольній — лише 0,2 кг.
Особливо цікавим стало те, що позитивні результати спостерігались незалежно від ступеня обробки рослинної їжі. Дослідники класифікували продукти за системою NOVA, яка розділяє їжу на 4 категорії: від мінімального рівня обробки (овочі, фрукти) до ультраоброблених продуктів (веганські бургери, соєве молоко, рослинні йогурти тощо). При цьому користь для здоров’я відмічалась навіть при використанні ультраоброблених рослинних продуктів (соєвого молока чи веганського м’яса.
Дослідження підкреслює, що ключову роль відіграє сам перехід на рослинну їжу. Такий підхід може стати новим інструментом допомоги жінкам у період постменопаузи.