Фастфуд і снеки підвищують ризик розвитку запалення в організмі
Нове дослідження Медичного коледжу Чарльза Е. Шмідта при Університеті Флориди Атлантик виявило: надмірне споживання ультраоброблених харчових продуктів (УХП) посилює запальні процеси в організмі.
Вчені проаналізували дані понад 9 тисяч дорослих американців і з’ясували, що у тих, хто отримував від 60% до 79% щоденних калорій з ультраоброблених продуктів, рівень високочутливого С-реактивного білка — ключового маркера запалення — був у середньому на 11% вищим, ніж у людей з мінімальним споживанням таких продуктів. Навіть помірне їх вживання (40–59% калорій) підвищувало ймовірність запалення на 14%.
«Наші результати чітко показують: ультраоброблені продукти мають прямий зв’язок із підвищеним рівнем маркерів запалення, що є серйозним предиктором серцево-судинних захворювань», — зазначила професорка Еллісон Х. Ферріс, старша авторка роботи.
При цьому значне посилення впливу відмічається у людей віком 50–59 років, осіб з ожирінням та курців. Цікаво, що при вживанні УПХ тими, хто веде активний спосіб життя та тими, хто мало рухається, особливої різниці в запальних процесах не фіксується.
Ультраоброблені харчові продукти — це промислово модифіковані або рафіновані продукти, які містять багато добавок — емульгаторів, загусників та штучних ароматизаторів. Часто такі продукти мають більш тривалий термін зберігання. Солодкі газовані напої, сухарики, чипси, запакований хліб, сосиски та сардельки, сухі сніданки, морозиво та шоколад, енергетичні батончики, соуси та заправки, нагетси, хот-доги та картопля фрі, йогурти з наповнювачами тепер становлять майже 60% раціону середньостатистичної дорослої людини.
На думку дослідників, УПХ можуть бути одним із чинників зростання випадків колоректального раку та інших шлунково-кишкових захворювань. Ми живемо в такі часи, що для зменшення шкоди від ультраоброблених продуктів необхідні як державні заходи, так і просвітницька робота лікарів. Автори дослідження закликають медичних працівників активніше інформувати пацієнтів про небезпеки надмірного споживання ультраобробленої їжі та переваги цільних продуктів.