Натуральні джерела антиоксидантів і вітамінів, що дарує осінь

Осінь — це пора, коли природа щедро ділиться своїми дарами. Достигають фрукти, овочі, горіхи та ягоди, які радують смаком, допомагають підтримати здоров’я в період зміни сезонів та готують організм до зими. Сезонні продукти, зібрані у пік стиглості, містять максимальну кількість антиоксидантів, вітамінів та інших корисних речовин.

Топ-5 осінніх дарів для здоров’я

Найбільш корисними осінніми дарами природи є:

  1. Гарбуз — король осіннього столу! Одна порція гарбуза забезпечує 200% денної норми вітаміну A, зміцнює зір і імунітет Одне з досліджень, опублікованих у Frontiers in Nutrition показало, що введення гарбуза у щоденний раціон здатне на 20% знизити запалення та ризик хронічних хвороб. Для посилення протизапального ефекту поєднуйте гарбуз із куркумою та імбиром. Серед корисних речовин, яких містить в себе гарбуз, — калій, що регулює тиск і роботу серця, та вітамін Е – антиоксидант, що підтримує молодість клітин.

  2. Яблука, груші, виноград — джерело кверцетину, флавоноїдів, ресвератролу — антиоксидантів, які захищають мозок, серце, клітини інших органів від старіння. Для максимальної користі їжте яблука зі шкіркою або запікайте їх з корицею. Кориця посилює антиоксидантні властивості. Є в осінніх фруктах й вітамін С (підтримує імунітет, пришвидшує загоєння) та клітковина – речовина, що покращує травлення та нормалізує рівень цукру. До всього виноград — один з найкращих джерел вітамінів групи В.

  3. Калина, журавлина, обліпиха. Завдяки антиоксидантам ці осінні ягоди борються з інфекціями та запаленням, на 40% знижують ризик інфекцій сечовивідних шляхів, підтримують здоров’я кишківника. Поліфеноли та антоціани, що входять до складу, захищають судини, вітамін С та каротиноїди ― відіграють роль природних імуномодуляторів.

  4. Горіхи. Осінь — сезон волоських горіхів і ліщини. Вони багаті на омега-3 жирні кислоти, магній та вітамін Е. Горіхи підтримують роботу мозку, зміцнюють нервову систему й додають сил у період осінньої втоми. 30 г горіхів щодня знижують ризик когнітивних розладів на 15%.

  5. Осінні овочі (капуста, морква, буряк). Осіння зелень наповнена вітамінами C, K і U. Вони покращують імунітет, захищають слизову шлунка, зміцнюють кістки. Завдяки антиоксидантам, капуста знижує запалення, завдяки високому вмісту кальцію — підтримує здоров’я кісток. Фолієва кислота (В9) сприяє кровотворенню та роботі нервової системи. Бетаїн, що міститься в буряку, регулює жировий обмін, захищає печінку від жирової інфільтрації та має антиоксидантні властивості. Бетаїн сприяє відновленню клітин печінки, допомагає знизити рівень холестерину та покращує загальний стан організму, включаючи роботу травної системи. 

Як бачите, осінні плоди та фрукти — це не просто їжа, а справжні ліки! Готуйте гарбузовий суп, хрустіть яблуками, робіть смузі та соуси, пийте компоти та посипайте салати горіхами. Насолоджуйтеся смаком, отримуйте захист від сезонних хвороб, підтримуйте здоров’я й заряджайтеся енергією від природи.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також