МЗ оновив стандарти медичної допомоги пацієнтам із COVID-19

Міністерство охорони здоров’я поновило стандарт надання медичної допомоги «Коронавірусна інфекція», який актуалізується майже щомісяця з урахуванням оновлених рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Як повідомляє прес-служба МОЗ, серед головних змін:

Замість трьох днів – один. Лікар, який надає медичну допомогу в амбулаторних умовах, повинен інформувати центр контролю та профілактики захворювань МОЗ щодо адміністративно-територіальної належності про результат лікування та/або припинення самоізоляції осіб, які підлягають визначенню підтвердженого випадку COVID-19, не пізніше ніж через 1 день з дати, коли він стане відомим. Раніше лікарі мали на це три дні.

Якщо симптомів COVID-19 немає, контактні вакциновані особи можуть не йти на самоізоляцію. Моніторинг та спостереження за контактними особами встановлюється на 14 днів від останнього контакту з підтвердженим або передбачуваним випадком, незалежно від того, чи була контактна особа вакцинована проти COVID чи ні.

Зазначається, що контактні особи, які отримали повний курс вакцинації, а також ті, хто переніс COVID-19 протягом останніх шести місяців (з документальним підтвердженням), за відсутності симптомів не повинні самоізолюватися. Якщо ж симптоми COVID-19 з’являються, особа має пройти обстеження визначення антигену SARS-CoV-2. Якщо він позитивний, до людини вживаються всі заходи як до такої, що має COVID-19.

У МОЗ додали, що контактні нещеплені особи, незалежно від того чи є у них симптоми, мають пройти тестування на 5-7 день після контакту і перебувати на самоізоляції. Припинити самоізоляцію можна при отриманні негативного результату тесту.

Автор: Аксенова Мария

Зараз обговорюють

Читайте також