Як запобігти недостатку йоду та розладам роботи щитоподібної залози
Для нормального функціонування щитоподібної залози та синтезу її гормонів потрібно багато мікроелементів. Один з найважливіших – йод.
Зміст:
Коли може виникнути дефіцит йоду
Дефіцит йоду може виникати в різні періоди життя та у різних груп населення. У тому числі:
- в період вагітності та лактації;
- у дітей та підлітків;
- у людей, які проживають в регіонах з низьким вмістом йоду в грунті та воді;
- при вживанні продуктів з низьким вмістом йоду;
- у вегетаріанців та ваганів;
- при розвитку деяких хронічних захворювань;
- у разі приймання деяких медикаментів.
Важливо відзначити, що дефіцит йоду може мати серйозні наслідки для здоров’я, тому людина має слідкувати за своїм раціоном і вживати достатню кількість їжі, яка містить йод.
Природні джерела йоду
Серед харчових продуктів, багатих йодом:
- Морська риба та інші морепродукти: лосось, тунець, скумбрія, сардина, креветки, мідії, омари, кальмари.
- Молочні продукти: молоко, сир (особливо – твердий), кефір, йогурт.
- Яйця. Найбільше йоду міститься в жовтку.
- Фрукти та овочі: яблука, буряк, морква, картопля (особливо багато йоду в картоплі, звареній у шкірці.
- Хліб, виготовлений з борошна високої якості.
- Квасоля та інші бобові.
- Соняшникове та гарбузове насіння.
- Водорослі, які використовуються в східних кухнях: норі, кельп тощо.
При дефіциті йоду, його можна додавати в їжу з йодованою сіллю. При потребі лікарі можуть призначити необхідні препарати.
Інформація подана в рамках місяця поінформованості про щитоподібну залозу.