Паска, ковбаса, сало: як збалансувати традиційний великодній раціон без шкоди для здоров’я
Великдень — це не лише світле духовне свято, а час, коли стіл ломиться від традиційних страв: ароматної паски, домашньої ковбаси, салату, яєць і вершкового масла. Ці смаколики висококалорійні, містять велику кількість жирів та цукру. Вживання їх у великій кількості несе навантаження на шлунок, серце й судини та підвищує рівень глюкози.
Особливо уважними до свого здоров’я мають бути люди, які тримали піст. На жаль різкий перехід від посту до калорійного харчування може викликати дискомфорт: важкість, здуття, печію, нудоту або навіть загострення хронічних хвороб.
Щоб свято принесло радість без шкоди для здоров’я:
- Почніть святковий сніданок з легкого перекусу. Традиційно наші предки розговлялись яйцем. Додайте до нього трохи салату та не спішіть «накидатися» на паску з ковбасою.
- Їжте маленькими порціями. Замість великого шматка паски візьміть тонку скибочку (50–70 г). На одне приймання їжі виділіть 30–50 г ковбаси та сала. Краще повернутись до смаколиків кілька разів протягом дня, ніж з’їсти все одразу.
- Поєднуйте білки з овочами. Додавайте до м’ясних страв свіжі овочі або зелень — вони покращують травлення.
- Не забувайте про ферментовані продукти — вони містять пробіотики. Для покращення травлення подавайте сало й м’ясо з квашеною капустою та солоними огірками й помідорами.
- Уникайте переїдання солодким. Паска — це все ж таки здоба з цукром. Достатньо одного-двох невеликих шматочків.
- Рухайтесь. Навіть легка прогулянка після застілля допоможе поліпшити самопочуття.
- Не забувайте про воду. Пийте щодня 1,5–2 л чистої води, трав’яного чаю чи компоту без цукру та уникайте солодких газованих напоїв.
Склад великодньої тарілки:
- Половина тарілки — овочі й зелень (салати, свіжі овочі).
- Чверть тарілки — білки (яйця, нежирна ковбаса, запечене м’ясо).
- Чверть тарілки — вуглеводи (невеликий шматочок паски чи хліба).
- Додайте до смаку ложку квашеної капусти чи шматочок солоного огірка (10–15 г).
Хворим на діабет краще не вживати традиційні паски та солодкі блюда. При можливості їх можна замінити на випічку без пшеничного борошна та цукру. При проблемах із серцем чи тиском зменште споживання салату й солоних страв. Якщо маєте хвороби травневого тракту, ні в якому разі не переїдайте, обирайте нежирні сорти ковбаси або запечене м’ясо замість смаженого.
Трохи обережності, свідомого ставлення до їжі — і свято принесе лише радість.