Нестача вітаміну К пришвидшує старіння мозку — дослідження

Вчені з Центру досліджень старіння людини при Університеті Тафтса (США) виявили, що низький рівень вітаміну K у раціоні може негативно впливати на пам’ять, навчання та здоров’я мозку. Результати їхнього нового дослідження були опубліковані у The Journal of Nutrition.

Науковці провели експеримент, у якому одна група мишей середнього віку отримувала звичайний раціон, а друга — їжу з низьким рівнем вітаміну К. Під кінець експерименту було виявлено, що миші з другої групи гірше справлялися з тестами на пам’ять і навчання. Наприклад, вони не могли відрізнити нові об’єкти від знайомих і повільніше знаходили приховану платформу в басейні з водою.

До всього дослідження показало, що нестача вітаміну K зменшує кількість нових нейронів у гіпокампі — частині мозку, яка відповідає за пам’ять. Також у таких мишок виявили більшу кількість активованої мікроглії — гліальних клітин, які забезпечують активний імунний захист центральної нервової системи (ЦНС). Зазвичай мікроглії сприяють здоров’ю мозку, але значне збільшення їхньої кількості може призвести до хронічного запалення, яке все частіше визнається ключовим фактором вікового зниження когнітивних функцій та розвитку нейродегенеративних захворювань.

Давно відомо, що вітамін K відіграє велику роль у згортанні крові та здоров’я серцево-судинної системи. Останні дослідження доводять його значення й для захисту мозку від старіння.

Дослідники наголошують: не поспішайте купувати добавки. Найкращий спосіб отримати вітамін K — здорова дієта з достатньою кількістю брюссельської та білокачанної капусти, броколі, зеленого горошку та шпинату.

«Їжте зелень, і ваш мозок буде вдячний», — підсумувала Сара Бут, директор HNRCA та старший автор дослідження, професор Школи науки та політики харчування Джеральда Дж. і Дороті Р. Фрідман в Університеті Тафтса.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також