Харчування впливає на здоров’я мозку
Нове дослідження, в якому взяли участь вчені з Університету Уоріка, проливає світло на те, як наші харчові уподобання впливають на фізичний стан та здоров’я мозку. Результати експерименту опубліковані в Nature Mental Health.
Науковці проаналізували харчування, фізичний стан, когнітивні функції, метаболічні біомаркери крові, томограми мозку та генетичні фактори 181 990 людей, дані яких перебувають у британському Біобанку. Харчові переваги кожного учасника було зібрано за допомогою онлайн-анкети. До опрацювання великої кількості даних залучили штучний інтелект. Виявилося, що збалансована дієта сприяє кращому психічному здоров’ю, поліпшеню когнітивних функцій і навіть збільшенню маси сірої речовини в мозку.
Провідний вчений, професор Цзяньфен Фенг наголосив: «Здорове збалансоване харчування з раннього віку має вирішальне значення для здорового розвитку. Щоб сприяти правильному харчуванню і сім’я, і школа повинні пропонувати широкий асортимент харчових продуктів та розвивати середовище, що підтримує фізичне та психічне здоров’я дорослих та дітей».
Поступова зміна раціону особливо потрібна людям, які звикли їсти смачну, але шкідливу їжу. Поступово зменшуючи споживання цукру та жиру, згодом люди можуть змінити свої харчові звички та почнуть віддавати перевагу продуктам, що сприяють здоров’ю.