Продукти, які сприяють виробленню грудного молока
На жаль, у наші часи багато матерів стикаються з проблемою недостатнього вироблення грудного молока. Один з основних методів покращення лактації — правильне харчування та вживання певних продуктів. Виробленню грудного молока сприяють:
- Вівсянка. Вона багата на залізо, яке бере участь у транспортуванні кисню до органів та тканин. Зниження рівня заліза може знизити вироблення молока.
- Листові зелені овочі. Шпинат, капуста, броколі та інші листові зелені овочі багаті на фітоестрогени, які можуть допомогти збільшити лактацію. Вони також містять багато вітамінів і мінералів, у тому числі — кальцій і залізо.
- Морква. Вона містить бета-каротин, який необхідний для мам, що годують. Моркву можна їсти в сірому вигляді, додавати до салатів або робити з нею сік.
- Горіхи. Особливо корисними є мигдаль і кеш’ю. Вони містять білки, необхідні жири і залізо. Горіхи не лише сприяють виробленню молока, але й підвищують його якість.
- Насіння льону і чиа — джерело омега-3 жирної кислоти та фіто естрогенів.
- Часник. Додавання часнику до страв стимулює вироблення молока. Але пам’ятайте, що надмірне його вживання може змінити його смак, тому вводьте цей продукт у раціон в помірних кількостях.
- Імбир. Допомагає збільшити кровообіг і процес утворення грудного молока. Імбир можна додавати до чаю або використовувати як спецію в різних стравах.
- Фенхель. Прискорює лактацію завдяки наявності фіто естрогенів. Фенхель додають до салатів або варять з нього чай.
- Бобові. Сочевиця, квасоля та нут багаті на білки, залізо і фітоестрогени.
Сприяють лактації також нежирні, але наваристі м’ясні бульйони, кефір, йогурт, м’які сири, свіжі огірки.