Продукти, що покращують функціонування мозку

Збалансоване харчування — важливий фактор підтримки здоров’я мозку та забезпечення когнітивних здібностей. Правильний раціон може покращити пам’ять, концентрацію та загальне самопочуття.

Покращенню роботи мозку сприяють:

  • Омега-3 жирні кислоти, особливо докозагексаєнова кислота (DHA). Вони забезпечують підтримку структури мозку, знижують ризик депресії та покращують когнітивні функції. Джерелом омега-3 жирних кислоти можуть стати жирна риба (лосось, тунець, сардини), лляне насіння, чіа, волоські горіхи.
  • Антиоксиданти, які захищають мозок від оксидативного стресу, покращують зв’язок між нейронами, стимулюють регенерацію клітин. Антиоксиданти містяться у ягодах (чорниця, малина, полуниця тощо) та темному шоколаді.
  • Вітамін E захищає клітини мозку від окисного стресу, знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Природне джерело вітаміну Е — горіхи, насіння, авокадо та оливкова олія.
  • Вітаміни групи В (B6, B9, B12) — впливають на виробництво нейротрансмітерів, які покращують пам’ять та настрій. Вітаміни B можна знайти у зелених листових овочах, горіхах, яйцях та м’ясі.
  • Холін. Важливий для виробництва ацетилхоліну, нейротрансмітера, що грає ключову роль у пам’яті та навчанні. Його багато в яйцях, печінці, м’ясі, рибі, горосі.
  • Поліфеноли, які містяться в темному шоколаді, ягодах, каві та зеленому чаї.

До продуктів, необхідних мозку, також відносяться броколі (джерело вітаміну K), вівсянка, цільнозерновий хліб і коричневий рис (завдяки вмісту складних вуглеводів, забезпечують стабільне джерело енергії). Не забувайте й про підтримання належного рівня гідратації та включайте в раціон достатню кількість води й інших корисних напоїв. Пам’ятайте, що найстрашніші вороги мозку — алкоголь, цукор та трансжири, тому виключіть їх з харчування, або значно зменшите їх кількість у своєму раціоні.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також