Продукти, вживання яких може призвести до раку

Ризик розвитку онкологічних захворювань часто залежить сукупності факторі. Найбільше значення мають генетика, спосіб життя та оточуюче середовище. Збільшення ризику розвитку раку пов’язано і зі звичками у харчуванні. Так, запустити процес утворення пухлин можуть:

  • Яловичина, баранина та інше червоне м’ясо. Вживання 500 г яловичини на тиждень можуть спричинити розвиток раку прямої кишківника.
  • Ковбаси, сосиски та іншими м‘ясні продукти тривалого строку зберігання. По-перше, вони містять багато хімікатів, у тому числі – нітрати, які при високих температурах перетворюються на нітріти. По-друге, копчені продукти вбирають в себе смоли. Всі ці речовини проявляють канцерогенні властивості. Найчастіше надмірне вживання перероблених м’ясних продуктів призводить до раку підшлункової залози.
  • Напої, що містять підсолоджувачі, солодкі десерти, солодка випічка, кондитерські вироби тощо. Встановлений факт — пухлини харчуються цукром.
  • Фаст-фуд та інші харчові продукти, вироблені з застосуванням гідрогенізованої або частково гідрогенизованої олії — олії зі зміненим хімічним складом. За даними досліджень, часте вживання продуктів, що містять трансжири, вдвічі підвищують ризик раку молочних залоз..
  • Риба, яка вирощувалась у вкрай тісних умовах. Для вирощування такої риби застосовуються антибіотики та пестициди, що шкодять здоров’ю.
  • Алкогольні напої. Етанол розпадається на ацетальдегід, відомий канцероген.
  • Магазинний хліб, хлібобулочні вироби, макарони, заморожене тісто та інші продукти, які містять рафіноване борошно, бромат калію, ароматизатори, трансжири та інші домішки.

Хочете бути здоровими? Зробіть свій раціон збалансованим, уникайте або значно зменшить кількість рафінованих продуктів, використовуйте у приготуванні овочі, фрукти, цільнозернове борошно, натуральні рослинні олії, нежирне м’ясо, рибу, яка виросла в природних умовах.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також