У Запоріжжі виявлені небезпечні кавуни та дині: чим може загрожувати перевищення вмісту нітратів, та як мінімізувати наслідки
Як повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, спеціалісти лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи установи впродовж поточного року провели 644 експертизи баштанних культур на ринках обласного центру та м. Вільнянськ.
При цьому було зафіксовано:
- 6 випадків перевищення допустимої кількості нітратів у кавунах (всього було проведено 451 перевірка кавунів);
- 4 випадки небезпечного вмісту нітратів у динях (всього проведено 193 тестів).
Загальна вага небезпечної продукції склала 395 кг.
Усі ці баштанні культури були зняті з реалізації. Але це не гарантує, що любий з нас може купити кавун чи диню, в якому кількість нітратів буде значно більша, ніж дозволено. Чим це загрожує організму, та як мінімізувати можливий ризик ускладнень?
Перевищення вмісту нітратів становить загрозу здоров’ю людини та може призвести до таких небезпечних станів, як:
- Отруєння організму, що проявляється такими симптомами, як нудота, головний біль, запаморочення, слабкість і діарея. У важких випадках можливе ураження нервової, серцево-судинної систем та дихальних шляхів.
- Метгемоглобінемія — перетворення нітратів у нітрити, зв’язування їх з гемоглобіном, що знижує здатність крові переносити кисень. Це може викликати гіпоксію (кисневе голодування), особливо небезпечну для дітей та людей з ослабленим імунітетом.
- Підвищений ризик онкологічних захворювань. Взаємодіючи з амінами, нітрати в організмі утворюють нітрозаміни, які є потенційними канцерогенами. Вони підвищують ризик розвитку раку шлунка та онкопатологій інших органів травної системи.
- Зниження імунітету, що робить організм більш вразливим до інфекцій та інших захворювань.
- Порушення функцій печінки та нирок — органів, які накопичують та виводять небезпечні речовини.
Щоб мінімізувати потенційні негативні наслідки вживання кавунів та динь:
- Купуйте баштанні культури у перевірених постачальників. Перед покупкою перевірте документи, які підтверджують безпеку продукції. Обходьте стороною стихійні ринки.
- Не вибирайте кавуни та дині з тріщинами та вм’ятинами.
- Якщо не плануєте відразу з’їсти куплені ягоди, зберігайте їх в холодильнику: Нітрати можуть перетворюватися в нітрити, якщо кавун довго зберігається при кімнатній температурі.
- Мийте перед баштанні перед нарізанням — це зменшити кількість нітратів, що можуть бути на поверхні.
- Не їжте шкірку. Нарізайте скибки так, щоб на шкірці залишилася частина м’якоті.
- Не вживайте в їжу старі або частково зіпсовані ягоди — вони накопичують нітрати.
- Включайте в раціон продукти, багаті на антиоксиданти — вони можуть нейтралізувати негативну дію нітратів.
Дотримуючись цих порад, ви мінімізуєте потенційні ризики і насолоджуватиметеся кавунами та динями протягом усього літа.