Вейпи з ягідним смаком паралізують імунні клітини в легенях

Дослідники з Університету Саскачевану та університету Макгілла в Канаді виявили, що вдихання мишами пари ягідних вейпів уповільнює рух альвеолярних макрофагів – клітин, які зазвичай патрулюють легеневі тканини й захищають їх від мікробів. В ході експериментів з лабораторними мишами було показано, що під впливом пари, що містять ягідні ароматизатори, макрофаги не взмозі повноцінно пересуватися між альвеолами. І це знижує їх здатність знищувати патогени, що потрапляють в легкі. Результати дослідження опубліковані в Proceedings of the National Academy of Sciences

Попередні дослідження показали, що шкоду несуть всі форми вейпінгу, але неароматизовані суміші не мали настільки сильного шкідливого впливу, як ароматизовані продукти. Доцент McGill Ajitha Thanabalasuriar з кафедри фармакології та терапії у співпраці з Ерікою Пенц з Університету Саскачевану наголошують, що популярні фруктові та ягідні смаки, які часто обирають молоді користувачі, при нагріванні можуть запускати хімічні реакції, які сприяють утворенню токсичних речовин. І це викликає не аби яку тривогу.

Вченим ще належить визначити, які саме сполуки з ягідним смаком відповідальні порушення роботи імунних клітин. Потрібна також і додаткова робота, яка допоможе з’ясувати, чи виникають ефекти, що спостерігаються у мишей і людей.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також