Корисні статті

Як впливає часте вживання газованих напоїв на наш організм

Запорізькі лікарі радять містянам прибрати зі свого раціону газовану воду та напої. За проведеними дослідженнями з’ясувалося, що в людей, які постійно вживають газувані напої, погіршується пам’ять, мозкова діяльність і робота всього організму.

Через надмірне вживання трапляється скорочення розмірів нижніх відділів мозку. Крім цього, часте вживання газованих напоїв дуже сильно позначається на серцево-судинній системі, підвищує ризик інсульту, недоумства та атрофії мозку. Для таких негативних наслідків достатньо випивати щодня по одній склянці. Вчені довели, що люди, які люблять такі напої, на 6% менше запам’ятовують нову інформацію.

Як впливає вживання напоїв на шлунок!? Газовану воду роблять із додаванням двоокису вуглецю (вуглекислоти) під тиском. Фактично вода перетворюється на розчин вуглекислоти. Ви коли-небудь помічали, що якщо випити склянку газування залпом, то може початися гикавка або нетравлення, а ще можливо спучування живота.

2000 року американські вчені провели рандомізоване дослідження. Вони запросили для цього експерименту двох жінок, які страждали на запор. Перша 15 днів пила газовану воду, а друга – просту. У першої жінки стан залишився без змін, а у другої значно покращився.

А ось у Японії навпаки, вирішили, що негативні сторони вживання газуваних напоїв мають і позитивну вплив. Вони з’ясували, що під час випивання 250 мл води утворюється 900 мл газу. Завдяки цим спостереженням вони провели експеримент. У ньому брали участь жінки, які хотіли схуднути. Ті, які вранці випивали склянку газованої води, відчували ситість, а ті, що просту воду пили, через деякий час відчули голод. Тепер цей метод використовують від переїдання у всьому світі.

Існує ще такий міф, що корисніше пити газовану воду, якщо дати їй трохи постояти, щоб з неї вийшов газ. Чи це правда?! Вчені дійшли висновку, що газована вода, з якої вийшов газ, є набагато шкідливішою за звичайне газовану, оскільки вона містить набагато менше калію і натрію.

Вчені вже багато років намагаються зрозуміти, як газовані напої впливають на наші кістки. Але за стільки років не було доведено, що споживання напоїв негативно чи позитивно впливає на кістки. Тільки при одному дослідженні, у рамках участі у Фрамінгемському дослідженні остеопорозу, проведеному бостонським Університетом Тафтса, було виявлено, що у жінок, які пили колу кілька разів на тиждень, середня густина мінералів у кістках тазу нижча, ніж у тих, хто не вживає колу так часто.

Як же газовані напої впливають на зуби? У стоматологічній школі університету Південного Іллінойсу студенти з викладачем провели експеримент. Вони помістили уламки зубної емалі в різні ємності з газованими напоями і побачили, що емаль починає руйнуватися.

В одному з видавництв 2009 року було написано статтю про банкіра, у якого зруйнувалися передні зуби через те, що він щодня випивав по 0,5 мл коли, а останні 3 роки – по 1,5 літра. Але залежить від того, як пити. Він любив затримувати кожен ковток у роті та нерегулярно чистив зуби.

Вчені у Швеції порівнювали різні способи випивання газованих напоїв і з’ясували, що якщо довго затримувати напій у роті, то кислотність у ротовій порожнині збільшується. А якщо пити через трубочку, це ніяк не впливає на зуби. І проста газована вода також не впливає на руйнування емалі зубів.

Автор: Аксенова Мария