Корисні статті

Обережно! У Запорізькому регіоні кліщі!

Настав сезон пікніків та виїздів на природу, а отже, є небезпека знайти на своєму тілі кліщів. Час активності кліщів розпочався з березня місяця. Запорізька санепідемстанція щороку з березня до вересня веде чисельність кліщів раз на десять днів.

Наразі ведеться обробка територій, де найчастіше відпочивають жителі Запоріжжя – Великий Луг, Дубовий гай, о. Хортиця, лісопосадка у Комунарському районі. Кліщів рахують за допомогою приладу, який зроблений із гілки та білої тканини. Потім комах відправляють на дослідження в лабораторію, де роблять аналізи на наявність різних хвороб.

Кліщ, який опинився на тілі людини, не одразу присмоктується, він якийсь час шукає «ласі ділянки». Лікарі не рекомендують видаляти самостійно кліщів, але якщо вже це сталося, слід відвезти комах в санепідемстанцію на аналізи і вимірювати у себе протягом двох тижнів температуру. У випадку, якщо у Вас піднялася температура або на місці укусу пішло почервоніння або утворилася припухлість, потрібно негайно звернутися до лікаря. Займатися самолікуванням небезпечно!

В Запоріжжі вже зареєстрували сім видів небезпечних для здоров’я кліщів. Наприклад, іксодовий кліщ є переносником хвороби Лайма.

Автор: Аксенова Мария