Корисні статті

Вакцини захищають людей різного віку від потенційно серйозних захворювань

23-29 квітня 2018 року в Європейському регіоні ВООЗ відзначається Європейський тиждень імунізації (EIW) для підвищення інформованості про важливість вакцинації у захисті громадського здоров’я та нагадати кожній людині про свою роль у імунізації Європи.

Кір все ще росте
У 2016 році 1 з 15 немовлят у регіоні не отримали своєї першої вакцини проти кору. Цей провал програм імунізації з охоплення кожної дитини та деяких батьків, піддав їх ризику захворювання або навіть смерті, коли почалися спалахи.

Після рекордного мінімуму у 2016 році в регіоні відродився кір, внаслідок чого у 2017 році сталося понад 22 000 випадків захворювання та вже понад 11 000 випадків у січні та лютому 2018 року. Найбільші спалахи нині відбуваються у Франції, Греції, Сербії та в Україні.

Щоб зупинити ці спалахи та забезпечити усунення кору в кожній країні Регіону, всім необхідно буде зробити свій внесок. Якщо батьки, фахівці в галузі охорони здоров’я, керівники громад та співробітники програми імунізації будуть у команді за вакцинацію, вони зможуть разом досягти високого охоплення імунізації, необхідної для захисту всіх. Це забезпечить імунітет до тих, хто не вакцинований.

Органи охорони здоров’я ВООЗ можуть допомогти підтримувати прогрес і будувати здоровіше майбутнє для всіх, забезпечуючи, щоб програми імунізації мали стійке фінансування та забезпечували постачання вакцин.

Поза кором
Забезпечення високого охоплення імунізацією та розширення доступу до вакцин для тих, хто упускається, є ключовими елементами загального медичного обслуговування. Вакцини запобігають ряду захворювань, таких як ротавірус, кір, краснуха, поліомієліт, кашлюк, гепатит B і папіломавірус людини. Вони також сприяють реалізації національних пріоритетів, пов’язаних з освітою та економічним розвитком, та досягненню цілей сталого розвитку.

Широта та обсяг діяльності EIW
Майже всі країни Регіону братимуть участь у EIW з різними видами діяльності: від інформаційних стендів у Німеччині до турніру з волейболу у Киргизстані. EIW та Всесвітній тиждень імунізації, що проводяться одночасно, пропонують глобальну платформу для дій ВООЗ за участю незліченних учасників. До них відносяться Гаві, Альянс з вакцин; ДОРІЖКА; Rotary International; Дитячий фонд Організації Об’єднаних Націй; пацієнтських та батьківських організацій; національні органи; громадські та науково-дослідні інститути; і багато інших.

Автор: Аксенова Мария