Корисні статті

Як вберегтися запорожцям від харчового отруєння під час травневих свят

З початком сезону пікніків традиційно розпочинається сезон харчових отруєнь. Як уникнути харчового отруєння і що робити, якщо таки отруїлися.

Перше правило харчової безпеки, яке допоможе уникнути харчового отруєння, – чистота. Все дуже просто: ретельно мийте руки (перед тим, як брати продукти та готувати їжу, після туалету), фрукти та овочі (особливо, якщо плануєте подавати їх сирими), стежте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніка вимийте та продезінфікуйте поверхні, на яких нарізаєте та подаєте їжу), захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.

Дуже важливо окремо готувати та подавати сирі та готові страви. Так, наприклад, не варто нарізати овочі на тій же дошці, де розробляли м’ясо. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирою та готовою їжею. Коли готуєте кошик для пікніка, не кладіть сирі продукти вище за готові страви.

Навіть якщо ви берете звичайний йогурт, перевіряйте його термін придатності. Намагайтеся вибрати свіжі продукти.
Не купуйте їжу – особливо м’ясо та молочні продукти – на стихійних ринках. І забудьте про звичку «проби» овочів та фруктів: пробуйте продукти вже вдома, перед тим ретельно вимивши.
Часто причиною харчового отруєння стають торти та тістечка з кремом, тому їх у жодному разі не варто брати на пікнік. Також бажано обмежити споживання сирих яєць, молочних та кисломолочних продуктів.

Не залишайте приготовану їжу на столі довше ніж на 2 години. Починайте пікнік з їжі, а решту часу розважайтеся, грайте в активні ігри, спілкуйтеся.
НЕ готуйте заздалегідь. Навіть у холодильнику готові страви слід зберігати не більше доби. Якщо їжа залишилася після пікніка – її не варто зберігати на завтра. Пам’ятайте, що у спеку продукти псуються дуже швидко.

Вода має бути чистою. У жодному разі не пийте воду з водойм та водопроводів. Зазвичай, варто вживати не менше 2-3 л рідини на добу, хоча вживання кількості води є суто індивідуальним і залежить від способу життя людини, фізичної активності, кліматичних умов, тощо.

Перші ознаки харчового отруєння з’являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, пронос і біль у животі, здуття живота, нудота і блювання, холодний липкий піт, низький тиск.

При перших симптомах отруєння або інфекційних захворювань терміново зверніться до лікаря.

Також остерігайтеся укусів кліщів. Ці невеликі істоти можуть переносити збудників як вірусних, і бактеріальних захворювань.

Автор: Аксенова Мария