Корисні статті

Напої з ягід, які не лише охолоджують в спеку, а несуть користь організму

Літні ягоди – це справжнє джерело вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Напої з них в спеку вгамовують спрагу, охолоджують, сприяють здоров’ю та гарному самопочуттю людини. Їх досить легко приготувати в домашніх умовах

Користь лісових ягід для здоров’я

Одна лише малина містить:

  • Антоціани, які покращують пам’ять, захищають мозок, покращують зір.
  • Фітостероли, здатні знижувати рівень холестерину.
  • Клітковину, за допомогою якої підтримується робота шлунково-кишкового тракту.

Серед лісових ягід, корисних для організму, особливе місце займає чорниця. У її складі багато антоціанів, вітаміну К (відіграє вагому роль у збереженні здоров’я кісток) та антиоксидантів (сприяють роботі серця, знижують ризик онкологічних захворювань). Ожина несе в собі вітамін А — (забезпечує здоров’я шкіри та покращує зір), вітамін Е (підтримує функціювання серцево-судинної системи) та поліфеноли, які запобігають розвитку запалення. А ось смородина збагатить організм вітаміном С (він покращує імунітет та допомагає боротися з інфекціями), флавоноїди (знижують ризик серцево-судинних захворювань) та такі мінерали як калій, кальцій та магній, необхідні для роботи серця та здоров’я кісток.

Літо — час поповнення організму корисними речовинами, тому обов’язково побалуйте себе в спеку смачними напоями з лісовими ягодами, що охолоджують, запобігають зневодненню та втраті електролітів. Ось декілька рецептів, які можна застосувати в домашніх умовах.

Лимонад із ягід

Лимонад із ягід

Ягідний лимонад

Цей напій — прекрасна заміна води с літню спеку.  Для лимонаду підготуйте:

  • по 1 стакану (стак.) малини, води та соку, вичавленого з 4-5 лимонів (приблизно 1 стак)
  • 0,5 стак. цукру,
  • 4 стак. холодної води,
  • лід і свіжі м’ятні листочки для подачі,

З ягід, цукру та 1 стак. води зваріть сироп. Дайте йому охолонути, процідіть. Перемішайте з лимонним соком та холодною водою. Подавайте лимонад з льодом і свіжими м’ятними листочками.

Такий же напій у спеку ви можете приготувати й з ожини чи чорниці. Кількість ягід можна збільшити.

Малиновий смузі

Особливу користь несуть напої з лісових ягід, які не пройшли термічну обробку. Одних з найкращих варіантів запобігання зневоднення в спеку — смузі.  Для його приготування візьміть:

  • 1 стак. свіжої або замороженої ягоди,
  • 1 банан,
  • по пів стакана йогурту та молока (або більше для бажаної консистенції),
  • мед або інший підсолоджувач до смаку.

Помістіть всі інгредієнти у блендер і змішайте їх до отримання однорідної маси. Подавайте одразу, прикрасивши свіжою ягідкою або листочками м’яти.

Малиновий чай

Чай з малиною

Малиновий чай у літню спеку

Теплий чай з малиною здавна використовували для лікування застуди та зняття температури. Але він може й охолоджувати — достатнє подати його холодним з льодом. Щоб зварити напій від спеки в домашніх умовах вам знадобиться:

  • 1 стакан свіжої або замороженої малини,
  • 2 ст. ложки меду або цукру,
  • 4 стакани окропу,
  • 2 пакетики зеленого або чорного чаю,
  • свіжий лимон за бажанням.

Доведіть воду до кипіння, заваріть в ній чай, додайте до нього інші інгредієнти. Добре перемішайте, дайте охолонути, процідіть.  Перед подачею додайте льоду та скибочку лимона.

Малиновий коктейль з йогуртом

Ще один корисний напій в спеку — коктейль. Щоб його приготувати в домашніх умовах охолодіть:

  • 1 стакан малини та молока (коров’яче молоко можна замінити мигдальним),
  • пів стакана грецького йогурту,
  • 1 ст. ложка меду або кленового сиропу,
  • 0,5 чайної ложки ванільного екстракту.

Змішайте всі інгредієнти у блендері до однорідної маси. Налийте коктейль у склянки і подавайте одразу.

Смородиновий морс в домашніх умовах

Морс із смородини

Рецепт морсу зі смородини

Для нього вам потрібні:

Інгредієнти:

  • 500 г чорної смородини,
  • 1 літр води,
  • 100-200 г цукру,
  • лимонний сік на свій смак.

Приготування:

  1. Помийте смородину та подрібніть її у блендері.
  2. Доведіть воду до кипіння та додайте до неї подрібнену смородину.
  3. Варіть на повільному вогні 10 хвилин.
  4. Додайте цукор та лимонний сік, добре перемішайте.
  5. Зніміть з вогню і залиште охолодитися.
  6. Перед подачею процідіть через сито.

Такий напій не лише вгамує спрагу в літній жаркий день, але й наповнить організм вітамінами та мінералами.

Чорнично-ожиновий коктейль

Інгредієнти:

  • по 1/2 склянки свіжої чорниці, ожини, йогурту, яблучного соку,
  • 1 банан,
  • мед до смаку.

Для приготування напою в спеку в домашніх умовах змішайте до однорідної консистенції усі інгредієнти. Прикрасьте та одразу подавайте.

Літні ягоди не тільки смачні, але й дуже корисні. Використовуйте ці рецепти, насолоджуйтесь смаком і отримуйте максимум користі для вашого здоров’я!

Автор: Ольга Михайлова