Корисні статті

Відмова від хліба негативно впливає на роботу шлунка

Згідно з дослідженням, опублікованим у Frontiers in Nutrition, відмова від хліба або його нестача в раціоні може негативно впливати на роботу шлунка та дефіциту поживних речовин.

Після вивчення інформації, зібраної програмою National Health and Nutrition Examination Survey, вдалося з’ясувати, що більшість дорослих, які утримувалися від вживання очищеного зерна, рівень енергії знижувався на 10%. До того ж, у них спостерігався дефіцит рослинної клітковини, магнію та заліза.

Хліб, зерна та взагалі вуглеводи заробили погану репутацію у нашому суспільстві. Проте вуглеводи – найкраще джерело палива для вашого тіла та хороше джерело енергії для мозку, стверджує дієтологія Сара Вільямс.

Вона зазначає, що працювала з великою кількістю клієнтів і дійшла висновку, що вони можуть похвалитися підвищеним рівнем енергії, одержуючи достатню кількість вуглеводів. «У здоровій, збалансованій дієті від 40 до 60% калорій має надходити з вуглеводів, у тому числі з хліба та злаків», – додає Вільямс.

Вуглеводи в помірній кількості – це добре, вони допомагають тілу отримати енергію, особливо якщо ви плануєте займатися будь-якою фізичною активністю, – каже лікар, додаючи, що немає потреби повністю відмовлятися від хліба чи інших злаків.

Зниження рівня енергії на 10% свідчить, що кожного разу, коли ви виключаєте з раціону цілу групу продуктів, вам доведеться шукати, чим її замінити. Інакше вам загрожує порушення фізичних чи когнітивних функцій, пов’язане з неправильним функціонуванням деяких систем чи органів.

Якщо ви повністю відмовляєтесь від хліба та цілоозерних продуктів і ніяк не заповнюєте спровокований відмовою дефіцит калорій, ймовірно, до кінця дня ви відчуєте головний біль та втому.

Щоб переконатися, що ви отримуєте необхідну кількість поживних речовин, пов’язаних із зерном, включіть у раціон цілозерний хліб, коричневий рис, ячмінь, овес, кіноа, макарони з цільнозернового борошна. Регулярне вживання цих продуктів допоможе вам отримувати достатню кількість клітковини, заліза, фолієвої кислоти та магнію.

Автор: Кирилл Мартынов