В минулому місяці в Україні зафіксовано три випадки FLiRT — нового штаму коронавірусу

Як повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, в останній час в країні циркулює 10 штамів SARS-CoV-2. Усі вони  — субваріанти штаму Omicron. Наприкінці липня фахівцями Національної референс-лабораторії, що знаходиться в Центрі громадського здоров’я МОЗ України, були відокремлені випадки субваріанту Омікрона — FLiRT. Один — в Івано-Франківські, а два — у Києві. Ісі хворі — літні люди старше 60 років. Серед них один чоловік та дві жінки.

Кожний з відомих субваріантів має свої особливості, але початкові симптоми дуже схожі: нежить, головний біль, млявість, біль у м’язах, підвищення температури, кашель. FLiRT через наявність специфічних мутацій краще зв’язується з клітинами й швидше вражає організм з ослабленим імунітетом. Захворіти можуть навіть ті люди, що біли вже вакциновані, але в такому випадку хвороба протікає легше, а ризик ускладнень значно менше.

Перші випадки захворюваності на FLiRT були виявлені у грудні минулого року. Серед країн-лідерів Австралія та США. Фахівці очікують, що на осінь хворих на FLiRT стане значно більше.

Сучасні дослідження свідчать про те, що усі рекомендовані поточні вакцини на жаль не можуть запобігти зараженню, але все ж захищають від тяжких наслідків хвороби. Щоб отримати щеплення від коронавірусу, зверніться до сімейного лікаря або в найближчий пункт вакцинації

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також