7 причин включити в раціон банани
Банани – це не лише смачний та зручний перекус, але й джерело макро- та мікроелементів.. Завдяки своєму складу банани вважаються одним із найкорисніших фруктів у світі.
Вони:
- Містять вуглеводи, зокрема природні цукри (фруктозу, глюкозу та сахарозу), які швидко засвоюються і забезпечують організм енергією. Це робить фрукт ідеальним перекусом перед тренуванням чи фізичним навантаженням.
- Сприяють нормалізації травлення, допомагають уникнути закрепів, зменшити кислотність шлунка, печію та неприємні відчуття при гастриті.
- Багаті на калій та магній — одні із найважливіших мікроелементів, що підтримують нормальну роботу серцево-судинної системи, нормалізують серцевий ритм, зміцнюють стінки судин і допомагають регулювати кров’яний тиск, запобігати м’язовим спазмам і підтримувати здоров’я нирок.
- Містять амінокислоту триптофан, яка сприяє виробленню серотоніну – гормону щастя. Він зменшує рівень стресу, покращує настрій і навіть бореться з депресивними станами.
- Завдяки вітаміну С і антиоксидантам підтримують еластичність шкіри, сприяють загоєнню ран і запобігають передчасному старінню.
- Багаті на вітаміни групи В та вітамін С, які сприяють зміцненню імунітету. Вони допомагають організму боротися з інфекціями та запаленнями.
- Завдяки наявності заліза підвищують рівень гемоглобіну в крові, що особливо важливо для людей, які страждають на анемію.
Банани можна їсти свіжими, додавати до смузі, салатів чи випічки. Вони не потребують миття і мають природну «упаковку». Пам’ятайте, що термічна обробка може зменшити кількість корисних речовин, недостиглі здатні викликати дискомфорт у шлунку через високий вміст резистентного крохмалю. Не принесуть користі й перезрілі плоди.
Оптимальна кількість для більшості людей — 1–2 банани на день. Виключення — хворі на цукровий діабет або люди з непереносимістю фруктози. Можливість вживання бананів цими людьми краще обговорити з лікарем.