Коли каша може бути шкідливою для організму

Каші часто асоціюються зі здоровим харчуванням. Вони багаті клітковиною, вітамінами, мікроелементами та забезпечують енергією на весь день. А чи знали ви, що деколи каші бувають некорисними? давайте розберімось, які каші й кому можуть нашкодити.

Каші з високим глікемічним індексом

Деякі каші містять багато вуглеводів і мають високий глікемічний індекс (ГІ). Вживання такої їжі призводить до різкого підвищення рівня цукру в крові. Це викликає інсулінові стрибки та сприяє відкладенню жиру.

Каші з високою ГІ:

  • манна (ГІ ≈ 85),
  • із білого рису (ГІ ≈ 70-80),
  • кукурудзяна (ГІ ≈ 70).

Такі каші не рекомендовані людям з цукровим діабетом та ожирінням.

Каші з фітатами — речовинами, що «крадуть» мікроелементи

Деякі злаки містять фітинову кислоту, яка перешкоджає засвоєнню важливих мікроелементів – кальцію, заліза, магнію та цинку. Нестача цих мінералів особливо небезпечна для дітей, вагітних жінок, людей із залізодефіцитною анемією та іншими дефіцитами.

Каші, багаті на фітати:

  • вівсяна,
  • пшенична,
  • кукурудзяна.

Щоб знизити рівень фітатів замочіть крупу у великій кількості воді на 6-8 годин. Перед приготуванням воду злийте та добре промийте крупу. Для покращення засвоювання заліза додавайте до раціону фрукти чи ягоди, багаті на вітамін С (лимон, ягоди).

Каші, які містять глютен

Глютен (клейковина) – це білок, який може викликати проблеми зі здоров’ям у людей із підвищеною чутливістю до цих молекул та у хворих на целіакію. Для більшості населення клейковина не несе ніякої шкоди. А от її непереносимість веде до здуття, діареї, слабкості, дефіциту заліза, кальцію, вітамінів B і D.

Каші, що утворюють глютен:

  • пшенична (булгур, кускус),
  • манна,
  • ячна,
  • перлова.

Безглютенові альтернативи:

  • гречка,
  • кіноа,
  • рис,
  • кукурудзяна крупа.

Каші з великою кількістю молока та цукру

Захоплення солодкими кашами на молоці несе низку небезпек. По-перше, лактоза (молочний цукор) може викликати проблеми з травленням у людей із непереносимістю молока. По-друге, часте вживання солодкого сприяє ожирінню та порушенню метаболізму, а також підвищує ризик діабету. Саме тому для приготування каш краще використовувати воду або рослинне молоко (мигдальне, кокосове) та додавати до них натуральні підсолоджувачі – фрукти та мед.

Пам’ятайте, якщо навіть цілком здорові люди будуть харчуватися переважно кашами, в їх організмі почне накопичуватися надлишок вуглеводів і відчуватись нестача білків та жирів. Це може негативно сказатися на здоров’ї. Серед найчастіших проблем, які виникають, набір надмірної ваги, втрата м’язової тканини, інсулінорезистентність та діабет 2 типу.

Щоб ваше харчування було збалансованим,  додавайте до раціону білки (яйця, рибу, сир) та корисні жири (авокадо, горіхи). Не їжте кашу щодня – комбінуйте її з іншими корисними стравами, і тоді вона буде сприяти здоров’ю.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також