Броколі та брюссельська капуста можуть знизити ризик раку товстої кишки — дослідження

Овочі, які багато хто звик відсувати на край тарілки, здатні захищати від однієї з найпоширеніших онкологічних хвороб. Новий систематичний огляд, опублікований у журналі BMC Gastroenterology, свідчить: регулярне вживання броколі, брюссельскої, цвітної або білоголової капусти знижує ризик розвитку раку товстої кишки на 20%.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, лише у 2022 році рак товстої кишки забрав майже 904 тисячі життів. Ця хвороба і посідає друге місце серед причин смертності від онкології у світі. Щороку діагностують близько 1,9 мільйона нових випадків.

В рамках дослідження було проаналізовано результати 17 наукових праць, що охопили понад 639 тисяч учасників та виявили близько 98 тисяч випадків захворювання. Вчені відмітили, що оптимальна доза, за якої виявлявся захисний ефект від вживання овочів, становила близько 20 г на день. Найбільше зниження ризику спостерігалося при вживанні 20-40 г, але значного покращення після прийому 40 г на день не спостерігалося.

Вчені пояснюють: хрестоцвітні містять як флавоноїди, клітковину, вітамін С, каротиноїди, так і глюкозинолати. Останні сполуки при жуванні розщеплюються на біоактивні ізотіоціанати, зокрема сульфорафан (SFN) — молекулу, що відповідає не тільки за сильний, характерний запах овочів, але й за їх захисну хіміопрофілактичну дію. Протираковий ефект зумовлений здатністю сульфорану:

  • блокувати ферменти, що активують канцерогени,
  • запускати апоптоз (запрограмовану загибель клітин),
  • пригнічувати утворення нових кровоносних судин у місцях пухлини,
  • зупиняти клітинний цикл, тим самим запобігаючи неконтрольованому росту ракових клітин.

Цікаво, що захисний ефект був більш виразним у дослідженнях, проведенних серед жителів Північної Америки та Азії, тоді як серед житедів  Європі й Австралії він був менш помітним. Науковці пов’язують це з відмінностями у раціонах харчування, культурних звичках та методологією досліджень.

Хоча автори наголошують на необхідності подальших клінічних перевірок, вони підкреслюють: значний профілвктичний ефект можуть міти навіть твкі невеликі зміни, як включення до щоденного раціону порції броколі чи капусти.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також