З 1 жовтня кожен мешканець Запоріжжя з діабетом може отримати електронний рецепт на інсулін

Про це заявив сьогодні директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Олексій Кулініч під час брифінгу щодо впровадження електронних рецептів для отримання інсуліну.

У Запорізькій області за останніми даними понад 100 000 осіб хворі на діабет. З них близько 9000 потребують постійного лікування інсуліном.

Як розповів присутнім керівник Департаменту охорони здоров’я ОДА Олексій Кулініч, раніше усі пацієнти могли придбати потрібні ліки за рахунок державної субвенції. На кожен регіон України із державного бюджету виділяли певну суму грошей залежно від зареєстрованих у регіоні хворих, але її, на жаль, не завжди вистачало для покриття всієї вартості ліків. Тому додатково препарати дофінансували із місцевих бюджетів.

За новими змінами всі позиції щодо виділення коштів на придбання інсуліну переходять у відомство Національної служби здоров’я України. З 1 жовтня кожен пацієнт із діабетом може отримати електронний рецепт на інсулін та на його основі придбати препарат в аптеці. Для цього потрібно, по-перше, звернутися до сімейного лікаря та отримати направлення до ендокринолога. Вузький фахівець, у свою чергу, створює індивідуальний план лікування хворого на діабет і виписує на основі нього рецепт. Отримавши рецепт, громадянин просто вирушає до найближчої аптеки, де продають потрібний йому інсулін, та купує необхідні препарати. Аптечний пункт після передає до НСЗУ інформацію про кількість куплених ліків та отримує від Служби відшкодування цих витрат.

Як зазначила експерт з ендокринології Департаменту охорони здоров’я ОДА Олеся Солов’юк, індивідуальний план лікування хворого на діабет складений на півроку, а рецепт видається на три місяці. Якщо за цей час програма лікування пацієнта з діабетом не коригуватиметься лікарем-ендокринологом, то отримати повторний рецепт громадянин зможе просто у свого сімейного лікаря.

Також сьогодні у Запорізькій області 210 аптек перебувають у стані укладення договорів із НСЗУ на продаж інсулінових препаратів. Перелік усіх аптек можна переглянути на сайті Національної служби здоров’я України, а також такі аптечні пункти будуть мати наклейку «Доступні ліки + інсулін» на своїх дверях.

Більшість інсулінових препаратів для пацієнтів безкоштовні. Виняток становитимуть лише специфічні ліки, але доплата там буде незначною.

Загалом, як підсумував Олексій Кулініч, держава створює всі умови для надійного забезпечення хворих на діабет життєво необхідними ліками. Нова електронна система дозволить надавати якісніші медичні послуги, контролювати весь курс лікування пацієнта, і кожен зможе без проблем отримати необхідні препарати.

Автор: Аксенова Мария

Зараз обговорюють

Читайте також