Як запобігти недостатку йоду та розладам роботи щитоподібної залози

Для нормального функціонування щитоподібної залози та синтезу її гормонів потрібно багато мікроелементів. Один з найважливіших – йод.

Коли може виникнути дефіцит йоду

Дефіцит йоду може виникати в різні періоди життя та у різних груп населення. У тому числі:

  • в період вагітності та лактації;
  • у дітей та підлітків;
  • у людей, які проживають в регіонах з низьким вмістом йоду в грунті та воді;
  • при вживанні продуктів з низьким вмістом йоду;
  • у вегетаріанців та ваганів;
  • при розвитку деяких хронічних захворювань;
  • у разі приймання деяких медикаментів.

Важливо відзначити, що дефіцит йоду може мати серйозні наслідки для здоров’я, тому людина має слідкувати за своїм раціоном і вживати достатню кількість їжі, яка містить йод.

Природні джерела йоду

Серед харчових продуктів, багатих йодом:

  1. Морська риба та інші морепродукти: лосось, тунець, скумбрія, сардина, креветки, мідії, омари, кальмари.
  2. Молочні продукти: молоко, сир (особливо – твердий), кефір, йогурт.
  3. Яйця. Найбільше йоду міститься в жовтку.
  4. Фрукти та овочі: яблука, буряк, морква, картопля (особливо багато йоду в картоплі, звареній у шкірці.
  5. Хліб, виготовлений з борошна високої якості.
  6. Квасоля та інші бобові.
  7. Соняшникове та гарбузове насіння.
  8. Водорослі, які використовуються в східних кухнях: норі, кельп тощо.

При дефіциті йоду, його можна додавати в їжу з йодованою сіллю. При потребі лікарі можуть призначити необхідні препарати.

Інформація подана в рамках місяця поінформованості про щитоподібну залозу.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також