Декілька фактів, які треба знати про трансжири

Трансжири – жири, які широко використовуються в харчовій промисловості. Небагато хто знає, що, окрім тих жирів, які формуються під час штучної гідрогенізації (насичення воднем) рослинних олій, є й природні трансжирні кислоти. Вони утворюються під дією бактерій, що містяться у шлунку жуйних тварин. Помірне вживання продуктів, у складі яких є трансжирні кислоти тваринного походження,  не несе небезпеку здоров’ю людини. Чого не скажеш про штучно створені трансжири.

Негативний вплив штучних трансжирів зумовлений:

  1. Підвищенням рівня «поганого» холестерину – ліпопротеїнів низької щільності (LDL), Високий рівень LDL значно підвищує ризик серцево-судинних захворювань.
  2. Зниженням рівня «хорошого» холестерину – ліпопротеїнів високої щільності (HDL), які захищають від хвороб серця та судин.
  3. Запаленням тканин, з подальшим розвитком різних захворювань: серцево-судинних патологій, діабету та ожиріння.
  4. Збільшенням ризику інсульту.
  5. Негативним впливом на розвиток в утробі матері мозку та нервової системи плода.

Трансжири додаються для підвищення тривалості зберігання та покращення текстури низки готових продуктів. Їх можна знайти в сніданках швидкого приготування, в печиві, пончиках, інших кондитерських виробах, в продуктах, які готуються у фритюрі.

У багатьох країнах введено обмеження на вміст трансжирів у харчових продуктах, що сприяє зменшенню їх споживання. Україна – не виняток. Згідно з наказом МОЗ України № 1613,  вміст штучних трансжирних кислот не може бути більше 2 г на 100 г жиру, який міститься в харчовій продукції. Але, як показали дослідження FEEDCities, результати яких були презентовані в квітні 2024 року Представництвом ВООЗ в Україні, у 30% протестованих продуктів кількість штучних трансжирів значно перевищує допустиму норму. Серед потенційно небезпечної їжі – морозиво, молочні десерти, сири, маргарин, торти, печиво, тістечка, заморожені вироби з м’яса,  фалафель тощо.

Фахівці Держпродспоживслужби кажуть, що при наявності в складі такого інгредієнта як «частково гідрогенізовані рослинні олії», краще відмовитися від придбання продукту та сповістити про продаж орган контролю телефоном (050) 230 04 28 або (044) 364 77 80 чи за допомогою електронної пошти: econsumer-info@dpss.gov.ua.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також