Харчування при хворобах нирок: поради від експертів
Харчування грає важливу роль у здоров’ї нирок. Особливо уважними при виборі їжі треба бути людям, які мають хронічну ниркову недостатність (ХНН), гломерулонефрит, пієлонефрит, артеріальну гіпертензію та інші захворювання, пов’язані з роботою нирок.
7 рекомендацій лікарів для тих, хто має проблеми з нирками:
- Віддавайте перевагу збалансованому харчуванню. Споживайте різноманітні продукти, які багаті на вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Включайте в раціон фрукти, овочі, цільні зерна, бобові, нежирні сорти м’яса та рибу.
- Обмежте споживання білків, особливо тваринного походження. Замість них краще включати у раціон білки рослинного походження, такі як бобові, горох, соя та інші.
- Контролюйте рівень калію та фосфору. Для цього обмежте споживання продуктів, багатих на ці мінерали, таких як банани, картопля, молочні продукти та інші.
- Контролюйте кількість надходження натрію. Висока кількість натрію може призвести до підвищення артеріального тиску та ускладнень для нирок. Щоб цього не сталося, зменште споживання солі.
- Включайте до раціону здорові жири. Корисними для здоров’я нирок можуть бути продукти, які містять омега-3, мононенасичені та поліненасичені жири. Джерело корисних жирів – жирна риба, оливкова олія, авокадо, горіхи.
- Споживайте достатню кількість води. Рекомендується пити достатню кількість води, але не перенавантажувати нирки великими об’ємами рідини. Краще пити потроху і часто, ніш інколи й багато.
- Слідкуйте за рівнем цукру в крові. Надмірне споживання цукру може спричинити проблеми зі здоров’ям нирок. Спробуйте обмежити споживання цукру, особливо простих вуглеводів, які містяться в солодких напоях та кондитерських виробах.
- Уникайте алкоголю та нікотину. Ці речовини негативно впливають на нирки.
Пам’ятайте, що алкоголь та нікотин негативно впливають на нирки, тому відмовтеся від шкідливих звичок.
При наявності хвороб нирок кращим рішенням стане звернення до лікаря або дієтолога. Фахівці вивчать всі особливості перебігу захворювання й інші нюанси та розроблять індивідуальний план харчування.