Продукти та страви, які руйнують обмін речовин

Злагоджена робота усіх органів та систем неможлива без нормального обміну речовин. Саме завдяки йому проходять усі хімічні реакції всередині клітин.  Саме завдяки йому організм отримує енергію, забезпечує ріст та оновлення тканин, виводить токсини та різні відходи. Але наш метаболізм дуже залежить від того, що ми їмо. Причому деяка їжа здатна розбалансувати обмінні процеси та завдати удару здоров’ю людини. Серед найбільш небезпечних продуктів — рафіновані та сильно оброблені. Вони містять невелику частку поживних речовин, клітковини, вітамінів та мінералів, але багато цукру та  шкідливих жирів.

Щоб не допустити проблем з метаболізмом слід уникати або обмежити приймання:

  • фаст-фуду;
  • цукру;
  • страв, приготовлених у фритюрі;
  • ковбас, копченого м’яса;
  • газованих напоїв;
  • рафінованої олії;
  • пластівців, сухих сніданків, каш, супів швидкого приготування.

Надмірне споживання цих продуктів провокує ожиріння, запальні процеси, ріст резистентності до інсуліну, інші захворювання та гормональні розлади.

При складанні раціону краще за все віддати перевагу:

  • овочам та фруктам;
  • натуральним та не пастеризованим молочним продуктам;
  • муці грубого помелу;
  • кашам з цільних зерен рослин;
  • нежирним сортам м’яса та риби.

Але, приділяючи увагу збалансованому харчуванню, не слід забувати про те, що для забезпечення метаболічного здоров’я важливо дотримуватися комплексного підходу. Обов’язково займайтеся фізичними вправами, спіть не менше 7 годин на добу та уникайте стресу. Зробіть здоровий спосіб життя своєю звичкою, і тоді ви значно знизите ризик виникнення обмінних розладів.

Автор: Ольга Михайлова

Зараз обговорюють

Читайте також